ljekovitamockurana7

Menu

Vrste Dzinna

 

Džin letač

To su džini koji lete u zraku. Ova vrsta džina najčešče služi za urok, zavist i ulazak u ljudsko tijelo samo na nekoliko sati. Nakon što zadovolje svoje interese, oni odlaze. U tijelo dolaze u različita vremena, a shodno uzroku dolaska. Najčešče pogadžaju gornji dio tijela: glava, vrat, plečke i grudi. Njegova opasnost leži u tome što se lahko može pozvati i u prenošenju vijesti i podataka. Oni džini medžu njima, koji su sihirbazi, imaju svog posebnog slugu koji nadgleda ostale sluge, a koji se nalaze u ljudskim tijelima. Džin sihirbaz izdaje naredbu svome slugi, a on ih prenosi ostalim slugama tražeči njihovo izvršenje. Taj posebni sluga postavlja neke sihire u kučama i na njihovim gredama. Ali hvala Allah-u d.ž. najlakše se je zaštiti od ove vrste džina, nakon što se uhvati u tijelu i prisili na saradnju.

Dovoljno je, prilikom zatvaranja prozora i balkona, proučiti bismille. Radi zaštite kuče ili stana, dovoljno je svaki dan jedanput proučiti suru El-Beqare, a bilo bi lijepo proučiti je ujutro i poslije akšam namaza. Tada, s Božijom pomoči, džin ne bi mogao uči u kuču, ukoliko je čista i ukoliko u njoj nema pasa i izvješenih slika, te ukoliko ukučani klanjaju, uz obavezne, i dobrovoljne namaze.

Hodajuči džin

To su džini koji hodaju po zemlji. Naravno, oni ne hodaju kao što mi hodamo. Oni su izvanredno brzi u svom hodu. U stanju su da skaču i preskaču stvari. Ova vrsta džina često se pojavljuje u obliku svinja, majmuna, pasa, mačaka, guštera i miševa. Sve to se pojavljuje u snu. Smatra se da je najjači oblik, u kojem se mogu pojaviti ovi džini, oblik kamile i konja. Ova vrsta džina najčešče pogađa donji dio tijela: leđa, stomak, matericu, polni organ i noge. Večina ovih džina borave na smečama, u zahodima, ruševinama i pustarama. Od ove vrste džina su crveni, crni i bijeli džini.

Džini ronioci

Od ove vrste postoje džini koji rone u vodi i oni koji prodiru kroz slojeve zemlje. Oni koji rone u vodi mnogo vole kupanje, a posebno vole studenu vodu. Mnogo vole da pričaju, a brzo se naljute, poslije čega se teško vračaju u normalno stanje. Međutim, kada se na njih izvrši pritisak, lahko napuštaju ljudsko tijelo. Džini koji prodiru kroz zemlju najčešča su vrsta džina. Ukoliko džin od ove vrste uđe u ljudsko tijelo, najčešče pogađa leđa, bokove, i potkoljenice. Odlikuju se velikom snagom i zapanjujučom brzinom. Mnogi od njih su veliki stručnjaci u medicini, vajarstvu, klesarstvu i balzamiranju. Mali broj od ove vrste džina su muslimani, a mnogi obožavaju kravu i sunce. Mnogi od njih su faraonskog porijekla, a žive na hiljade godina. Večinom su plave, sive i crvene boje, a malo ih je crne boje. Mnogi od njih su dobri poznavaoci sihira, tj. Crne magije. Posljedice njihovog djelovanja na tijelo čovjeka su lahko primjetljive. Mnogi od onih koji vidite na ulicama sa pocijepanom odječom, koji spavaju na smečama i trotoarima, uglavnom su pod uticajem ove vrste džina. Velika opasnost od ove vrste džina može biti ukoliko dođe do mozga, jer tada može izazvati snažno ludilo. Da nas Allah d.ž. sačuva.!

Raspoznavanje boje i kategorije šejtana

Raspoznavanje boja džina može se postiči poznatim metodama koje koriste oni koji liječe Kur'anom, kao naprimjer pitanjem džina koje je boje, saznanjem ili putem snova. Također, ono što džin radi u tijelu čovjeka, upučuje na njegovu boju, pa. Naprimjer, odredžene radnje može raditi samo džin odredžene boje.

Evo jednog primjera: jaku glavobolju u gornjem dijelu glave izaziva džin ljubavi, ukoliko čovjek odbija njegovu ljubav. Njegova boja se određuje pitanjem da li glavobolju prati povišena ili smanjena temperatura? Povišenu temperaturu izaziva crveni i crni džin, a hladnoču izaziva crni i plavi džin.

Džini na smetljištima

Poznato je da je 90% od ove vrste džina, bijele boje. Oni su džini letači. U ljudsko tijelo ulaze ukoliko ih čovjek napadne: ako nagazi na njih, ako na njih prospe nečistoču, ako mokri na njih, ako ih gađa kamenjem bez učenja bismille. Raspoznaje se po vanjskim manifestacijama na bolesniku, kao naprimjer: ako ima veliki apetit ili ako se nevoli kupati.

Posebni znakovi koji određuju vrstu i boju džina

Glavobolja

Glavobolju izaziva džin napadač, osvetnik, kao i džin ljubavi, ukoliko muškarac ili žena odbijaju njegovu ljubav, ali ukoliko prihvate njegovu ljubav, uglavnom ne izaziva ništa, sve dotle dok ostavljaju namaz, ne uče Kur'an, ne čine zikr.

Glavobolju izaziva i džin, sluga kupatila i, uglavnom ulazi u tijelo zbog neprijateljstva prema njemu. Glavobolju izaziva i džin sihirbaz. Neobično je da džin zavidnik u 90% slučajeva ne izaziva glavobolju, nego samo blagu vrtoglavicu, gubljenje ravnoteže i zijevanje.

Teško disanje

Teško disanje može izazvati bilo koja vrsta džina. Često se dogadža u momentima ljutnje i u snu. Teško disanje izaziva i džin ljubavi kada nastoji da spriječi spolni odnos između muža i žene ili kada žena odbije njegovu ponudženu ljubav. Teško disanje nastaje kao posljedica ispinjanja šejtana u prsa, gdje se i nastanjuje. Težina ove bolesti zavisi od vrste i snage šejtana.

Plikovi

Crveni, plavi i crni plikovi na tijelu čovjeka ukazuju da se radi o džinu ljubai, a mjesta na kojima se pojavljuju plikovi pokazuju mjesta na kojima se džin nalazi. Plikovi se najčešče pojavljuju na podlakticama, bokovima i bedrima. Plikove najčešče prouzrokuju džini koji hodaju po zemlji, džini ronioci, džini kabura i džini smetljišta.

Bol u ledžima

Bol se pojavljuje u gornjem srednjem i donjem dijelu leđa. Džin koji može, u isto vrijeme, izazvati bol u gornjem i srednjem dijelu leđa je džin odmetnik. Stalni bol izaziva džin koji izvršava sihire, dok džin ljubavi prouzrokuje bol, samo ako je džin odmetnik. Bol u donjem dijelu leđa izaziva slabi džin i tada se uglavnom radi o džinskom udaru (el-mess).

Lijenost i pospanost

Pospanost se pojavljuje kao posljedica slabe cirkulacije krvi u mozgu. To često izazivaju džini kabura, džini koji hodaju i džini ronioci, kao i džini za ljubav. Ovi džini su uglavnom, crne, bijele i plave boje. Nesanicu, kao rezultat brige i nemira, često izaziva džin odmetnik crvene boje.

Paraliza i lomljenje tijela

Ovu bolest izazivaju tri vrste džina: džin koji izvršava sihir za oboljenje. Stepen težine oduzetosti tijela ukazuje na snagu džina izvršioca sihira, pa, što je oduzetost tijela snažnija, izvršilac sihira u tijelu čovjeka je sihirbaz.

Oduzetost tijela izaziva i džin za ljubav, odmetnik. U ovom slučaju, bolest je manje opasna od bolesti izazvane sihirom za bolest, jer džin za ljubav pribjegava ovoj vrsti bolesti kako bi bolesnika »zakovao« za krevet i na taj način uspio uživati u njegovom tijelu.

Treča vrsta džina, koja prouzrokuje paralizu tijela, jest džin koji izvšava zavist putem uroka. Ovo je najmanje opasna i najslabija vrsta.

Zavezana« žena i »zavezan« čovjek

Odbojnost prema spolnom odnosu izmedzu muža i žene izazivaju džini letači. Oni djeluju na glavu tako što kontroliraju centar za želju za sexom u mozgu. Kao rezultat tog djelovanja je ono što se naziva zahlađenjem i neuživanjem u spolnom odnosu između muža i žene. Međutim, ukoliko čovjek ili žena osječaju želju za spolnim odnosom, ali osječaju nešto što jih spriječava, ili osječaju odvratnost spram odnosa, onda je to, uglavnom, posljedica djelovanja džina koji hodaju po zemlji, tj. Džina za ljubav. Džini koji izazivaju ovu vrstu bolesti su crne, plave, i bijele boje, a nastanjuju su u grudima.

Oduzetost nogu

Oduzetost nogu može biti na kratak ili duži period, te oduzetost u toku učenja Kur'ana nad bolestnikom. Moramo dobro znati da na desnu nogu djeluje džin na dva načina: djelovanjem na nogu iz same noge, a prouzrokuje ga džin odmetnik, ronioc, ili djelovanjem na živac desne noge u lijevoj strani, u donjem dijelu leđa, a također i djelovanjem na lijevu nogu. To izaziva džin koji hoda, kao i džin sihirbaz, a najčešče su to svečenici džina spletkaroša.

Uznemirenost i strah u prvom snu

Ovo se dešava kao posljedica želje džina da izađe ili uđe u tijelo čovjeka, a najčešče ga izaziva džin letač. Bolesnik, u toj situaciji, najčešče vidi sebe kako pada se velike visine ili kako se oklizne. Neki smatraju da, ako bolesnik vidi u snu kako udara ili se ugrizne, pa se prestrašen probudi, smatraju da je to znak ulaska ili izlaska džina iz ljudskog tijela. To je pogriješno mišljenje, jer ono što bolestnik vidi u snu jest napad ili zastrašivanje džina koji se nalazi u tijelu.

Utrnutost jednog dijela tijela

Postoji njekoliko stanja utrnutosti:

a) Utrnutost kao rezultat sprječavanja normalne cirkulacije krvi. Pokretanjem tog dijela tijela utrnutost nestaje.

b) Urnutost koja se pojavljuje kao posljedica srđbe. Ovu utrnutost izaziva džin lav i tigar. U tom slučaju, može doči do drhtanja noge ili ruke u kojoj se je pojavila utrnutost. Džin za ljubav najčešče izaziva utrnutost i to u momentima srdžbe, jer kada je čovjek smiren, džin to nije u stanju uraditi.

c) Utrnutost prilikom slušanja ili učenja Kur'ana ukazuje na mjesto gdje boravi džin (ruka ili noga) ili na bijeg džina od Kur'ana, u nogem, ruke, pod pazuho ili pod nokte.

d) Utrunutost prije spavanja ili u trenutku buđenja u bilo kom dijelu tijela. Pred spavanje najčešče se pojavljuje utrnutost u rukama, kao rezultat pokušaja džina za ljubav da sputa onu osobu sa kojom želi voditi ljubav. Također se pojavljuje i u bedrima kao rezultat pokušaja istog džina da dospije na to mjesto. Ovdje je potrebno istaknuti da pokušaj džina da sputa ruke osobe, uglavnom, znači da on nije u stanju ostvariti svoju nakanu, pa, na taj način, pribjegava upotrebi sile.

e) Utrnutost u budnom stanju a brez nekog uzroka. Ovo se najčešče pojavljuje kod osoba koje osječaju ljenost i dugo spavanje, a posebno kod onih koji su lijeni u obavljenju Allah-ovih d.ž. naredbi i u učenju Kur'ana, čime se šejtan naslađuje. Ova utrnutost pojavljuje se u normalnom stanju, brez posebnog povoda. Džin za ljubav osječa snažnu ljubomoru prema toj osobi. Ovo se najčešče događa sa ženama koje razgoličene izlaze iz kuče, koje sahatima stoje pred ogledalom, a pred Allah-a d.ž. neče da stanu ni nekoliko minuta., kao što se dešava i sa onima koji vole slušati muziku.

Važna napomena

Poznato je da je priroda ljudi važan momenat prilikom odredživanja boje džina koji se nalaze u tijelu....to se radi postepeno sužavajuči krug stvari koje je neophodno otkriti da bi se odredila precizna dijagnoza. ....na početku čete imati velikih poteškoča, međutim sa svakom naukom je tako. Kada kod nješto naučite, u vami se stvara želja za novim znanjima. Uz izkustvo u toj nauci, Allah d.ž. če vam dati još više, jer On je onaj Koji daje i Koji sve zna.

Kada govorimo o klasificiranju džina u grupe odredženih specifičnosti valja spomenuti i nekoliko kriterija podjele džina.

Podjela koja se odnosi na fizičke osobine i način života.

Allah-ov d.ž. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: »Postoje tri vrste džina, jedna leti zrakom, druga vrsta su zmije i psi, treča vrsta je smještena na jednom mjestu i putuje okolo.«

Najniža kategorija džina se naziva hin. Ona uključuje najslabije džine, kao i one koji izgledaju kao crni psi. (Lisanul Arab, 13/132); džini koji se pojavljivaju u strašnim likovima i koji brzo mijenjaju oblik u prisustvu ljudi zovu se guul (mn. Giilan). Poslanik s.a.v.s., je rekao: »Ako se giilan pojavi i transformiše pred vama, proučite ezan.« Al-Musned, III/305.

Allah-ov d.ž. Poslanik, s.a.v.s., kaže: »Postoje tri vrste džina: jedna vrsta ima krila i ona leti zrakom; vrsta koja izgleda kao zmije i psi i vrsta koja se zaustavi radi odmora, a zatim nastavi putovanje«.

Sljedeča podjela nastala je samim spuštanjem objave. Džini su, kao i ljudi stvoreni da robuju Allah-u d.ž. Uzvišenom. Neki od njih su se odazvali Allah-ovom d.ž. pozivu, dok su se drugi oglušili. Znači, sljedeča je podjela na vjernike i na one koji to nisu, kao i podjela unutar ovih grupa.

«Reci: meni je objavljeno da je njekoliko džina prisluškivalo i reklo: »Mi smo, doista Kur'an, koji izaziva divljenje slušali, koji na pravi put upučuje-i mi smo u nj. Povjerovali, i više nikoga nečemo Gospodaru našem ravnim smatrati (...)« (El-Džinn, 1-2)
»(...) a među nama ima i dobrih i onih koji to nisu, ima nas vrsta različitih, (...)« (El-Džinn, 11)
» (...) i ima nas muslimana, a ima nas zalutalih; oni koji islam prihvate, pravi put su izabrali, a nevjernici če u Džehennemu gorivo biti.« (El-Džinn, 14-15)
»Kada ti poslasmo nekoliko džina da Kur'an slušaju, kada dođoše da ga čuju, oni rekoše:«Pst!« A kada se završi, vratiše se narodu svome da opominju.« (El-Ahkaf, 29)

Kao i ljudi, i džini sebe smatraju pripadnicima različitih religija, sekti, kultova. Mnogi džini su hriščani, Jevreji, budisti, itd. Takodžer, među onima koji se smatraju muslimanima postoje podjele na grupe, sekte, pravce. Npr.: pripadnici Ehli Sunneta, Šije, Ahmedije...

Arapski jezik je jezik Objave. Zbog toga je neminovno da su i teoretičari arapskog jezika džine nazvali raličitim imenima.

Džini – naziv koji označava jednu vrstu džina. Ovaj naziv je izvučen iz korjena arapske riječi idžtinan/skriven od pogleda zbog toga što oni jesu skriveni od pogleda. Allah d.ž. kaže: »On vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite.« (El-A'raf, 27)
Šejtan – izraz koji označava zlonamjerne i opasne džine;
Ifrit – označava džine koji su močniji i jači od Šejtana.

Ibna Abdul Bar kaže: »Džina prema lingvistima ima različitih vrsta.

Ako se misli na obične džine, onda je riječ o džinima

Ako se misli na one koji žive među ljudima, nazivaju se amir, čija je množina amiri;

ako je riječ o onima koji uznemiravaju mlade, nazivaju se ervah;

ako se misli na zle džine koji uznemiravaju ljude, zovu se šejtan za jedninu, i šejtani za množinu;

ako prouzrokuju čak i više štete i koji su jači, nazivaju se ifrit ( Ja ču ti ga donijeti- reče Ifrit, jedan od džinova-prije nego iz ove sjednice svoje ustaneš, ja sam zato snažan i pouzdan...En-Neml/39. Ovdje se jedan od ifrita ponudio Sulejmanu, a.s., da če prenijeti Belkisin prijesto iz Jemena u Jerusalem, i to za veoma kratko vrijeme.)

Omer, r.a., je rekao da su šejtanova djeca mnogobrojna, ali da je njih devetero najistaknutije: Zalituun, Wasiin, Laquus, Ra'waan, Haffaf, Murrah, Mussawwit, Dassim, Walha. (tačnost spomenutih imena nemožemo potrvditi, kao što sa sigurnošču nemožemo tvrditi da ih je spomenuo Omer, r.a., što ne dovodi u namjeru našu namjeru; ukazivanje na situacije u kojima džini djeluju i stanja tim djelovanjem izazivaju.)

Zalituun sjedi na ulicamam, i u prodavnicama, sa svojim sljedbenicima, smišljajuči pakosti i zlo, odvodeči Allah-ove d.ž. robove sa pravoga puta;

Wasiinov je posao da utječe na ljude na takav način da ih njihovo vlastito djelovanje odvede u propast, i daleko od njihovog Gospodara;

Laquusova obaveza je da djeluje u cilju uljepšavanja vatropoklonstva i da zaštiti od nestajanja ovu formu obožavanja, i tako če ih njihovo robovanje odvesti u vatru;

Ra'waanove žrtve su ljudi koji imaju moč i novac. Njegov cilj je da kod njih izazove drskost i zlo, tako da odlučuju bez savjetovanja sa Allah-om, d.ž., Na ovaj način oni če ispuniti Ra'waanove potrebe i ostvariti njegov zadatak, dok ovaj prokletnik u pozadini mirno sjedi;

Haffafu je dodjelen posao stvaranja štete tako što poziva ljude na konzumiranje vina i alkohola;

Murrahova odgovornost je da privuče ljude muzičkim instrumentima, uz koje če oni postati nemarni prema životu;

Mussawwit širi neistinu i opasne glasine među ljudima što izaziva raspravu i zlo;

Daasim ulazi u kuče, pogotovo kada domačin, glava, kuče ulazi bez nazivanja selama i sječanja na Svemogučeg. On prouzrokuje svađu između čovjeka, njegove supruge i porodice. Njegovo djelovanje dovodi do nasilja i razvoda među surpužnicima;

Walhaanova dužnost je da zbunjuje čovjeka kada abdesti i kolebanje kada nanijeti obaviti namaz, stalno kvarenje namaza (uznemiravanje prilikom obavljanja namaza)

Izvor:

Madžid Matar

FaLang translation system by Faboba