Čitanje knjige


Maslinovo ulje, sidr i kostus


Poglavlje VII

Masline i maslinovo ulje

Masline dolaze od blagoslovljenog drveta i Allah, dželle šanuhu, ih pominje sedam puta u Kur’anu:  

Tako mi smokve i masline. (Kur’an, 95:1)

Šejh Abdurrahman es-Sadi, objašnjavajući ovaj ajet, kaže: “Allah se kune sa ova dva drveta zbog njihove ogromne vrijednosti i vrijednosti njihovih plodova.’’

Ibn Abbas, radijallahu anhu, kaže da se ajet odnosi na smokve i masline koje poznajemo, pa je dodao: “Maslinovo drvo je blagoslovljeno drvo.’’

Uzvišeni Allah kaže:

Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna. (Kur’an, 24:35)

Imam Eš-Ševkani u svom tefsiru Fethul Kadir kaže da maslinovo ulje dolazi od blagoslovljenog drveta, kao što to Allah pominje, a dolazi i iz blagoslovljene zemlje.

I drvo koje na Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje i začin je onima koji jedu. (Kur’an, 23:20)

El-Kurtubi kaže da se ajet odnosi na maslinovo drvo.

Uzvišeni Allah kaže:

On spušta s neba vodu koju pijete i kojom se natapa rastinjekojim stoku napasate; On čini da vam pomoću nje raste žito, i masline, i palme, i grožđe, i svakovrsni plodovi – to je, zaista, dokaz za ljude koji razmišljaju. (Kur’an, 16:10-11)

Tirmizi i Ibn Madže bilježe da Ebu Hurejre prenosi da je poslanik Muhammed, alejhisselam, rekao: “Jedite maslinovo ulje i koristite to kao mast, jer je do proizvod blagoslovljenog drveta.“

Bilježi Tirmizi u Knjizi o karakteristikama (Poslanika, alejhisselam) od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, da bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, puno stavljao maslinovo ulje na glavu i bradu, a njegova kina’a (mali dio odjeće pod kapom) bi bila puna ulja, poput odjeće proizvođača ulja.

Maslinovo ulje je vruće i vlažno i njegov kvalitet zavisi od drveta od kojeg dolazi. Naprimjer, najbolje maslinovo ulje dolazi iscijeđeno od zrele masline dok ulje od nezrele masline djeluje hladno i suho. Crvene masline proizvode ulje koje je između navedenih vrsta dok crne masline daju vruće i vlažno ulje. Maslinovo ulje pomaže protiv otrova, koristi se kao laksativ i čisti tijelo od glista. Kada se maslinovo ulje pomiješa sa vodom, postaje manje vruće, blaže i korisnije. Sve vrste maslinovog ulja omekšavaju kožu i usporavaju proces starenja. Slana voda pomiješana sa uljem pomaže zacjelivanje spržene kože i plikova. Takođe jača desni, dok maslinovo lišće pomaže protiv kožnih infekcija i čireva. Postoje mnoge druge koristi maslinovog ulja. 

Riječ ايتدموا potiče od arapske riječi ادام Idaame što znači kari. ايتدموا dakle znači da je Poslanik, alejhisselam, savjetovao da se kari priprema u blagoslovljenom maslinovom ulju.

Prije 700 godina imam Zehebi je istraživao i izučavao maslinovo ulje i bilježi slijedeće:

Zejt Zejtun el-Infak je vrsta koja se dobija od nezrelih maslina i one djeluju hladno i suho. Maslinovo ulje koje se
cijedi od zrelih maslina je umjereno toplo i vlažno i kako maslina sazrijeva, ulje sadrži više toplote. Masaža maslinovim uljem jača kosu (sprečava opadanje kose) a masiranje tijela usporava starenje. Pijenje maslinovog ulja pomaže protiv otrova, čisti želudac, otklanja bolove u stomaku i ubija gliste
u tijelu. Sva ulja za kuhanje slabe stomak, osim maslinovog ulja, a ulje iz nezrelih maslina je najbolje u ovom smislu.“

Omer, radijallahu anhu, prenosi da je Muhammed, alejhisselam, rekao: “Pripremajte hranu sa maslinovim uljem i koristite to za masažu, jer dolazi od blagoslovljenog drveta.’’

Takođe bilježi Ibn el-Dževzi da je Ikame bin Amir rekao: “Imate maslinovo ulje, pa ga jedite i koristite za masažu, a ono je najbolje za hemoroide.’’

Prenosi se i to da onome ko koristi maslinovo ulje za masiranje šejtan nikada ne prilazi blizu.

Neko je rekao da maslinovo ulje otklanja siromaštvo (donoseći blagoslov u kuću i čuvajući tijelo od bolesti).

Zelene masline su hladne i suhe, najbolje kao hrana, jačaju varenje, povećavaju libido i sprečavaju stvaranje gasova. Crne masline su vruće i suhe, stvaraju ljutinu i teške su za probavu. Slane masline su dobre protiv opekotina. Žvakati maslinovo lišće je korisno za čireve na ustima, iritaciju kože, bakterijskih infekcija i rana.

Vitamin E sadržan u maslini je antioksidant u tijelu i rastvara masno tkivo. Antioksidanti pomažu u jačanju imunog sistema, smanjenju težine, pomažu u borbi protiv astme, raka, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, prijevremenog starenja, kao i za odlaganje efekata starenja. Masline sadrže jedinjenja koja se nazivaju polifenoli, a koja, kako se pokazuje, imaju značajna antiinflamatorna svojstva.

Maslinovo ulje je važan izvor antioksidanata i ima pozitivan efekat na nivo holesterola u krvi, pomažući da se smanji. Ova ulja sprečavaju da se holesterol lijepi na zidovima arterija, što doprinosi borbi protiv bolesti srca i moždanihudara. Ne samo to, nego ona pomažu da se kontroliše nivo šećera u krvi, što je itekako važno u zaštiti od dijabetesa.

Koristi maslinovog ulja:

 • Maslinovo ulje može se koristiti za ruke, kosu i kao baza za ulje za masažu.
 • Koristi se kao mehlem, jača kosu.
 • Održava kosu sjajnom i sprečava perut.
 • Koristi se kao mehlem, jača i hidrira kožu, djeluje protiv suhe kože i omekšava je, a pomaže i protiv akni.
 • Masažom maslinovim uljem jačaju se udovi, a djeluje i protiv upale, ostranjuje bol iz umornih mišića.
 • Pomaže protiv bora i odlaže efekte starosti.
 • Pomaže u borbi protiv moždanog udara, srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa.
 • Pomaže varenje i jača rad crijeva, kao i želudac.
 • Ublažava bol.
 • Jača imuni sistem.
 • Čaj od maslinovih listova pomaže protiv visokog krvnog pritiska.
 • Opšta potrošnja masline, zbog svojih visokih antioksidantnih svojstava, pomaže u borbi protiv bolesti kao što su rak (studije posebno ukazuju na rak dojke), astme, artritisa, osteoporoze, i drugih.

 

Poslanik, alejhisselam, je preporučivao masline i šafran u slučajevima upale pluća, a običavao je reći da su masline lijek siromašnih (dostupne svima). Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, alejhisselam, rekao: “Jedite maslinovo ulje i nanesite ga (lokalno – na tijelo), jer u njemu je lijek za sedamdeset bolesti, a jedna od njih je guba.’’

Halid bin S’ad pripovijeda: “Došao sam u Medinu sa Galibom bin El Džabrom. Galib se razbolio tokom putovanja. Ibn Ebi Atik je došao da ga posjeti i ispričao mu predaju od Aiše, radijallahu anha, da je Poslanik, alejhisselam, rekao o lijeku u crnom sjemenu. Razbili smo nekoliko crnih sjemenki (black seed) i pomiješali sa maslinovim uljem i nakapali u obje nozdrve, nakon čega je Galib ozdravio. (Predaju bilježe Ibn Madže i Buhari)

Ljudsko tijelo lahko apsorbuje masline koje pomažu varenje, i tako ono može da svari hranu sa lahkoćom. Imam Dželaludin es-Sujuti u svojoj knjizi Poslanikova, alejhisselam, medicina, sugeriše da se pije maslinovo ulje tako da tera crijeva da rade, umiruje bolove i djeluje protiv zatvora.

Korijeni maslinovog drveta su tako dugi i jaki da u doba suše, kada drugo drveće zamre, maslinovo drvo i dalje stoji, jer je ukorijenjeno duboko unutar zemlje. Masline su također veoma lahka hrana (tj. sadrže malo kalorija), ali u isto vrijeme daju osjećaj zasićenosti, tako da se manje kalorija unese u tijelo. Prema Ibnul Kajjimu, masline daju živost, prevencija su protiv otrova, daju licu sjaj, regulišu proces varenja, protjeruju crijevne parazite, čine kosu bujnom i minimiziraju probleme starenja. 

On također navodi da je masaža desni maslinovim uljem i običnom soli lijek za nekoliko bolesti desni i zuba. Hronični čirevi i gnojni čirevi koji se teško liječe mogu se izliječiti opštom upotrebom maslinovog ulja. Lokalna primjena maslinovog ulja ili tekućina iscijeđena iz lišća maslinovog ulja efikasni su za gnojne čireve, osip i i svrab.