Čitanje knjige


Puštanje krvi (hidžama)


Poglavlje V

Šta je hidžama?

Hidžama dolazi od arapske riječi حجم što znači smanjiti volumen i odnosi se na reduciranje volumena krvi. Kada hadisi poslanika Muhammeda, alejhisselam, govore o hidžami, onda se to odnosi na korišćenje usisavanja i vakuuma za odstranjivanje krvi iz tijela radi liječenja određenih bolesti. Tradicija bilježi da su hidžamu koristili svi Allahovi poslanici, a historijski dokazi ukazuju da su drevne kulture poznavale i koristile ovaj način liječenja. Najraniji materijalni dokazi o hidžami dolaze iz drevnog Egipta. 

Jedna od najstarijih knjiga medicine, pisana oko 1500 godina prije nove ere, opisuje da je “krvarenje“ korišćeno za odstranjivanje uzročnika bolesti iz tijela. Stari kineski tekstovi o medicini detaljno govore o hidžami. Hidžama je na arabijskom poluotoku bila poznata i prije dolaska islama. Hadisi Muhammeda, alejhisselam, nam daju instrukcije kojim danima i u koje vrijeme je preporučljivo raditi hidžamu i ti hadisi su citirani u daljem tekstu. Ranije objavljenje knjige, jevrejske i kršćanske, takođe navode pravila o hidžami.

Praktikovanje hidžame se održalo sve do 20. stoljeća, da bi sa naglim napretkom nauke, medicinskih istraživanja i tehnološkog usavršavanja bilo potisnuto u zaborav i zanemareno. Ipak, zadržalo se u tradicionalnoj kineskoj medicini u Aziji, kao i među muslimanima na Bliskom Istoku, Maleziji
i Indoneziji. U zadnjih par desetljeća se primjećuje znatno oživljavanje ove prakse među muslimanima koji žive na Zapadu, Americi, Evropi i Australiji, mada neke zemlje zakonskim regulativama zabranjuju da hidžamu rade osobe koje nemaju medicinsko obrazovanje.