Čitanje knjige

 

Uvod

Udžbenik za početnike i priručnik za iskusne

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Njegova miljenika Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe.

Pisac ove veoma lijepe knjige, Senad Kovačević, mi je ukazao čast i zamolio me da je pregledam i o njoj napišem par redova. Njena tematika je nešto što je danas veoma rašireno i čime se i sam, Allahovom odredbom, bavim. To je takođe veoma široko i zanimljivo područje o kome na našem već ima nekoliko djela, što originalnih što prevedenih.

Rukja je šerijatsko liječenje Kur’anom. Njene osnove su u Kur’anu i Sunnetu i njena potreba danas je veoma velika. To takođe važi i za drugi segment ove knjige, a to je hidžama ili puštanje prljave krvi iz organizma.

Zašto sam spomenuo veliku potrebu za rukjom? U ovom našem vremenu se veoma proširio neislamski način života koji dovodi do veoma velikog obolijevanja od tzv. ‘duhovnih bolesti’, iako su one u svojoj praksi kako duhovne tako i tjelesne, jer čovjek je spoj duše i tijela pa se tako na njega odražavaju i bolesti. Nažalost, malo je onih koji se ovim poslom bave na ispravan način uz potrebno islamsko znanje, jer rukja nisu samo proučeni ajeti već je to cjelokupan sistem liječenja od džinnskog djelovanja. Mnogo je više onih koji se bave sihrima ili čak i ako se bave rukjom to ne rade ispravno, zbog neznanja ili zbog nekih drugih ciljeva.

Knjiga koju čitaoci imaju pred sobom je jedno od najljepših djela o ovoj temi koje sam imao prilike da čitam na bosanskom jeziku. Njen pisac je koncizno i stručno objasnio osnovna poglavlja o rukji i hidžami kako bi ih predstavio čitaocima koji nemaju dublje znanje o toj tematici. I ne samo to, već je ona veoma koristan priručnik i za one koji se time već bave i imaju određena iskustva.

Ovu knjigu preporučujem svakom čovjeku da bi se upoznao sa osnovnim načelima liječenja Kur’anom i hidžamom i da bi dobio nekakvu opću predstavu svijeta koji mi ne vidimo a itekako je stvaran, svijeta džinnskoga.

Takođe preporučujem bolesnima na području Australije da se obrate našem bratu koji ima potrebno znanje i iskustvo na ovom području. Zbog ta dva segmenta sam mu lično za liječenje Kur’anom dao idžazetnamu (dozvolu) koji sam ja dobio od ušenih na tom polju što potvrđuje njegovu stručnost i umješnost.

Molim Allaha da ga nagradi za njegov trud i da bereketa u ovom djelu kao i cjelokupnom radu.

I naša zadnja dova je da sva zahvala pripada samo Allahu, Gospodaru svjetova.

 

kurra hafiz Admir Husić